Haki chirurgiczne to narzędzia służące do odsuwania od siebie struktur anatomicznych (np. brzegów ran, mięśni i innych tkanek) podczas operacji, aby zapewnić chirurgowi odpowiednie odsłonięcie pola operacyjnego oraz do podtrzymywania i ochrony różnych narządów wewnętrznych podczas przeprowadzania operacji.
Istnieje wiele różnych rodzajów haków. Posiadają różne ilości zębów. Mogą być dwustronne, jednostronne, a także mogą być w różnych rozmiarach. To wszystko umożliwia to zastosowanie ich w różnych częściach ciała i tkankach.
Wyróżnia się:
– retraktory ręczne, które wymagają stałego trzymania podczas zabiegu

-retraktory automatyczne (samotrzymające), które są zbudowane z co najmniej dwóch łyżek i dzięki możliwości ich zablokowania w danej pozycji nie wymagają trzymania podczas zabiegu.
Haki używane w chirurgii jamy brzusznej:
W chirurgii jamy brzusznej zastosowanie mają haki takie jak:
– hak Farabeufa (ręczne)

– Rozwieracz Balfour (automatyczne)
Haki używane w chirurgii klatki piersiowej:
W chirurgii klatki piersiowej wyróżnia się dwa rodzaje haków:
–żebrowe – służące do rozwarcia przestrzeni międzyżebrowych bez usuwania żeber
– mostkowe – służące do rozwierania rozciętych brzegów mostka (Rozwieracz Finochietto)
Inne typy haków:


- Haki do ran i tchawicy: pojedyncze, podwójne, potrójne, z zębami ostrymi oraz tępymi, jednostronne oraz dwustronne;
- Haki typu Langenbeck są wykorzystywane w medycynie i weterynarii, gdzie służą do poszerzenia nacięcia i rany;
- Haki typu Kocher-Langenbeck są zbudowane z rękojeści oraz łyżki przeznaczone do podtrzymywania i ochrony narządów w trakcie zabiegu;
- Haki do ran typu Obwegeser;
- Haki ortopedyczne typu Semb, Lambotte, haki korzeniowe.