Haki chirurgiczne

 Haki chirurgiczne to narzędzia służące do odsuwania od siebie struktur anatomicznych (np. brzegów ran, mięśni i innych tkanek) podczas operacji, aby zapewnić chirurgowi odpowiednie odsłonięcie pola operacyjnego oraz do podtrzymywania i ochrony różnych narządów wewnętrznych podczas przeprowadzania operacji.

Istnieje wiele różnych rodzajów haków. Posiadają różne ilości zębów. Mogą być dwustronne, jednostronne, a także mogą być w różnych rozmiarach. To wszystko umożliwia to zastosowanie ich w różnych częściach ciała i tkankach.

Wyróżnia się:

– retraktory ręczne, które wymagają stałego trzymania podczas zabiegu

-retraktory automatyczne (samotrzymające), które są zbudowane z co najmniej dwóch łyżek i dzięki możliwości ich zablokowania w danej pozycji nie wymagają trzymania podczas zabiegu.

Haki używane w chirurgii jamy brzusznej:

W chirurgii jamy brzusznej zastosowanie mają haki takie jak:

hak Farabeufa (ręczne)

– Rozwieracz Balfour (automatyczne)

Haki używane w chirurgii klatki piersiowej:

W chirurgii klatki piersiowej wyróżnia się dwa rodzaje haków:

żebrowe – służące do rozwarcia przestrzeni międzyżebrowych bez usuwania żeber

mostkowe – służące do rozwierania rozciętych brzegów mostka (Rozwieracz Finochietto)

Inne typy haków:

Używany jest głównie do odseparowywania brzegów nacięć i ran oraz przytrzymywania tkanek w celu lepszej ekspozycji pola operacji, głównie w operacjach mikrochirurgicznych. 
Może być używany też jako hak chirurgiczny do ran.
  • Haki do ran i tchawicy: pojedyncze, podwójne, potrójne, z zębami ostrymi oraz tępymi, jednostronne oraz dwustronne;
  • Haki typu Langenbeck są wykorzystywane w medycynie i weterynarii, gdzie służą do poszerzenia nacięcia i rany;
  • Haki typu Kocher-Langenbeck są zbudowane z rękojeści oraz łyżki przeznaczone do podtrzymywania i ochrony narządów w trakcie zabiegu;
  • Haki do ran typu Obwegeser;
  • Haki ortopedyczne typu Semb, Lambotte, haki korzeniowe.